פעם הפטיטיס C נחשב למחלה מסכנת חיים, אך היום, בזכות טיפולים חדשניים, ברוב המקרים ניתן להגיע לריפוי מלא של המחלה. כל הפרטים – בשיחה עם ההפטולוג ד”ר יואב לוריה, מנהל יחידת הכבד במרכז הרפואי “שערי צדק” בירושלים.
הפטיטיס C זו מחלת כבד זיהומית הנגרמת על ידי וירוס של הפטיטיס C. מדובר במחלה נפוצה ממנה סובלים עשרות מיליוני אנשים בעולם. ישנן צורות שונות של הפטיטיס C, או בשמו האחר HCV. הנפוץ מביניהם הוא “סוג 1”. מבחינת המסוכנות אין כמעט הבדל בין צורות המחלה השונות, אבל הן מגיבות שונה לטיפול.
להפטיטיס C יש מספר שלבים:
שלב הדגירה – הזמן בין החשיפה לתחילתה של המחלה. שלב הדגירה יכול להימשך מ-14 עד 80 יום, בממוצע מגיע ל-45 ימים.
הפטיטיס C חריף – מחלה קצרת מועד שנמשכת שישה חודשים אחרי שהוירוס חדר לגוף. לאחר מכן, אנשים מסוימים יחלימו בעזרת הטיפול התרופתי או שהוירוס יעלם מעצמו.
הפטיטיס C כרוני – אם הגוף לא התנקה אחרי שישה חודשים, זה כבר הופך לזיהום לטווח ארוך. זה יכול להוביל לבעיות בריאות משמעותיות, כגון סרטן או שחמת כבד.
שחמת כבד – וירוס גורם לדלקת, שעם הזמן מחליפה את תאי הכבד הבריאים עם רקמת צלקת. לרוב, זה לוקח בין 20 ל-30 שנה, אך תקופה זו יכולה להתקצר בעקבות שתיה מופרזת של אלכוהול או הידבקות ב-HIV.
סרטן כבד – סרטן כבד יכול להתפתח כתוצאה משחמת כבד. אם יש חשש, עליך לבצע בדיקות הדמיה על בסיס קבוע, כדי לזהות את המחלה בשלביה המוקדמים.
תסמינים של הפטיטיס C
לרוב אצל חולי הפטיטיס C אין תסמינים, אך בתקופה בין שבועיים לשישה חודשים אחרי ההדבקה, ניתן לראות:
- צואה בצבע חימר
- שתן כהה
- חום
- תשישות
- צהבת (לחמית העין והעור בצבע צהבהב)
- כאבי פרקים
- אובדן תיאבון
- בחילה
- כאבי בטן
- הקאות
תסמינים אלה לרוב ממשיכים בין שבועיים ל-12 שבועות.
איך נדבקים בהפטיטיס C?
מאחר והוירוס מתפשט דרך מחזור הדם או נוזלי גוף של האדם שנדבק, אפשרי להידבק בו בדרכים הבאות:
- שימוש במחטים מזוהמים או סמים
- קיום יחסי מין עם פרטנרים מזדמנים, אם חולים במחלת מין או HIV
- להידקר על ידי מחט מזוהמת
- לידה – האם יכולה להעביר הפטיטיס C לעובר
- שימוש בחפצים אישיים של מישהו שנדבק כגון סכין גילוח, מברשת שיניים או אפילו קוצץ ציפורניים.
- לעשות קעקוע עם ציוד מזוהם
לא ניתן להידבק בהפטיטיס C במגע, שיעול, חיבוק, החזקת ידיים, נשיקה, מאכלים, כלי מטבח, התעטשות. מבחינה אפידימיולוגית בישראל הפטיטיס C זו מחלה שמאד נפוצה בקרב יוצאי ברית המועצות, רומניה, מרוקו וגם אצל חיילים שנלחמו ונפצעו במלחמת ששת הימים, מלחמת יום כיפור ומלחמות אחרות עד שנת 1990 בערך וקיבלו בעקבות כך עירוי דם.
כיצד ניתן לטפל בהפטיטיס C?
היום קיימות תרופות מצוינות שמטפלות במחלה. אפשר לומר החל מ-2015 יש תרופות שמרפאות בסיסות 99% מהחולים תוך 84 ימים. יש קבוצה קטנה מאד של חולים שזקוקים לטיפול של 24 שבועות, אבל זה ממש במיעוט וגם אצלם ניתן להגיע לריפוי של כמעט 100%. הדבר המדהים הנוסף, שזה קורה עם אפס תופעות לוואי.
לאחת התרופות האלה קוראים “Maviret”, מייצרת אותה חברת תרופות AbbVie. מדובר בתרופה שיש לקחת אותה 3 כדורים ביום ובמרבית המקרים ניתן לקחת את התרופה הזו במשך 56 יום כדי להגיע להצלחה של כמעט 100% עם כמעט אפס תופעות לוואי.
תרופה נוספת, “Epclusa®” של חברת “Gilead”, אושרה לשימוש על ידי FDA רק בשנת 2016. במקרה זה נוטלים כדור אחד ביום במשך 84 יום. תרופה נוספת של אותה חברה, “Vosevi®”, נחשבת לתותח הכי גדול שמכיל 3 תרופות אנטי-ויראליות, להבדיל משתי התרופות האחרות. תרופה זו מיועדת לחולים שקיבלו טיפול אך לא החלימו – מדובר במקרים נדירים, אך עדיין קיימים.
ישנן גם תרופות נוספות, לא אוניברסליות כמו התרופות שמוזכרות לעיל, הן מיועדות לטיפול בסוגים מסוימים מאד של הפטיטיס C. ברשימה של תרופות אלה נמצאת, למשל “Zepatier”, תרופה מצוינת אך מיועדת לטיפול אך ורק בשני גנוטיפים מסוימים של המחלה ולכן פחות ופחות בוחרים להשתמש בה, בגלל טווח הטיפול המצומצם.
באופן פרקטי התרופות האלה מבטיחות טיפול מלא, אך הבעיה לרוב היא כספית. מדובר בתרופות מאד יקרות, אך בשורה טובה נוספת – משרד הבריאות החליט לכלול בסל הבריאות את כל התרופות להפטיטיס C. פעם זה היה מוגבל לפי חומרה, וחולים רבים, שהייתה מתגלה אצלם המחלה, היו צריכים להמתין עד שהמחלה תחמיר לשלב מסוים. היום הטיפול נגיש וזמין לכל מי שזקוק לו, בלי קשר לחומרת המחלה.
איך מוודאים ריפוי?
עושים את הבדיקה לנוכחות הוירוס 12 שבועות או יותר אחרי הכדור האחרון. אם בדיקה זו שלילית, קובעים החלמה. אם לא, חוזרים על הטיפול, אך מקרים כאלה נדירים מאד. חשוב מאד לזכור לסיים את הטיפול עד הסוף, בלי לפספס אף כדור או להפסיק בלי הוראת הרופא.